woensdag 16 januari 2019

Als model interesse tonen in de resultaten

Als model interesse tonen in de resultaten


Cursisten stellen het op prijs

Het wordt misschien niet altijd even duidelijk gezegd maar zowel docent als cursisten stellen het zeer op prijs als een kunstmodel na een poseersessie even de resultaten bekijkt. Aandacht voor je werk vindt gewoon iedereen leuk.


Geen interesse maakt niet geliefd

Voor het model dat snel het met poseren verdiende geld opstrijkt en direct wegsprint naar de tramhalte is meestal niet echt veel waardering. Je komt over als model dat uitsluitend in het geld interesse heeft. Als een model dat  erder weinig betrokken is. Als je het contact met de cursisten op die manier afhandelt dan zul je dat zeker terugvinden in het aantal opdrachten dat je gaat krijgen. Je maakt je er beslist niet geliefd mee.

Goed commentaar geven is lastig

Maar als je wel in de pauzes en aan het einde van de sessie een rondje maakt krijg je wel vragen. Wat antwoord je in het begin op vragen als “en wat vind je ervan?” bij een volkomen mislukt project? Veel modellen vinden het moeilijk om een "beoordeling" van het gemaakte werk te geven en komen dan niet veel verder dan "mooi" of "Goed, hoor!". Het zou natuurlijk leuker voor iedereen zijn als je als model een iets inhoudelijker mening zou kunnen geven

Zorg voor zaken waar je naar kijken kunt

Studeer daarom van te voren een aantal aspecten in waarop je kunt letten. Zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan. Er zijn een aantal vrij algemene dingen die je eigenlijk over elk werkstuk wel kunt zeggen en die ook nog ergens op slaan. Wijs bijvoorbeeld op een paar wél geslaagde details in de tekening of schilderij. Want die zijn er meestal ook wel te vinden. Zijn er geen geslaagde details dan is er misschien iets te zeggen over de grote lijn. Of over de kleuren. Dat je de compositie best wel goed vindt. Of dat de poseerstoel er zo mooi op staat. In elk geval, blijf altijd positief.

Geen discussies over het "lijken" van een portret

Ga discussies uit de weg of iets lijkt. Bijvoorbeeld een portret.  Dat bij beginnende tekenaars en schilders meestal niet echt het geval. Bij vragen als “lijkt het een beetje?” is er ook altijd wel iets te vinden. Een opmerking over “herkenbare trekken” komt vaak al positief over. Of is je haar heel herkenbaar? Is de kleur in je truitje goed getroffen? Maak er een leuke opmerking over.

Trek je als model de resultaten nooit aan

Wordt niet depressief van de resultaten van beginnende tekenaars. Ze zullen je te dik, te dun, te lang en te kort tekenen waarbij je ledematen plotseling op heel verrassende plaatsen komen te zitten. Ga  je niet afvragen of je echt zo dik bent. Dat ben je waarschijnlijk niet. Bedenk dat je niet voor een spiegel staat. Je kijkt naar de manier waarop de kunstenaar jou ziet. En dat kan zeker bij wat gevorderde kunstenaars nog wel eens flink afwijken van die spiegel.

Het kost weinig tijd maar levert veel op

Al met al hoeft een beetje belangstelling en een paar opmerkingen echt geen uren te kosten. In 5 minuten kun je heel veel doen. En voor je verdere opdrachten als model kunnen die minuten echt heel veel betekenen.

Bedenk dat de kunstwereld een kleine wereld is. Zowel een positief als een negatief verhaal doet heel snel de ronde. Er is een levendige uitwisseling van namen van modellen. En daar moet je op een positieve manier bij zijn om altijd van een flinke lijst met opdrachten verzekerd te zijn