woensdag 16 januari 2019

Hoe kun je poses volhouden

Hoe kun je poses volhouden 


Overschat jezelf nooit

Als beginnend model heb je nogal eens de neiging om te overschatten hoelang je een bepaalde houding vol kunt houden. Na enige ervaring opgedaan te hebben wordt je wel met schade en schande een stuk wijzer.

Hoe kun je poses volhouden

Steun is van het grootste belang

De grootste problemen ontstaan met armen en benen die geen steun hebben. Steek maar eens een arm recht naar voren. Al na enkele minuten beginnen de spieren te verzuren en gaan protesteren en een dergelijke houding houd je echt niet veel langer dan enkele minuten vol.

Ook stabiliteit is belangrijk

Een ander probleem is een positie zonder echte stabiliteit. Om een extreem voorbeeld te geven: Op één been gaan staan. Ook dat is absoluut niet vol te houden. Sommige modellen redden dat 60 seconden, wat al heel knap is, en dat maakt het geschikt voor een snelle schets. Maar zeker niet meer dan dat.

Let op met bloedvaten

Tot slot het probleem van de afknellende bloedvaten. In sommige houdingen kan de druk op lichaamsdelen met slagaders erin gewoon te groot worden waardoor de doorstroming van het bloed in gevaar komt. Dit kan zogenaamde slapende ledematen tot gevolg hebben maar het model kan er ook duizelig van worden, zeker bij het opstaan als het bloed weer in beweging komt en even wegstroomt van de hersenen.

Sommige clubs lijken overbezorgd

Omdat veel tekenclubs ervaring hebben met flauwgevallen kunstmodellen hebben sommigen de neiging om te bezorgd te zijn in de ogen van de meer ervaren modellen die zelf wel heel goed weten wat kan en wat niet kan. Op deze modellen kan dat wat betuttelend overkomen. Maar in het algemeen is het goed bedoeld en het is goed om het in dat geval even te bespreken zodat iedereen een goed gevoel bij de sessie heeft.