woensdag 16 januari 2019

Het vak kunstmodel?

Het vak van kunstmodel?


Wat is eigenlijk een professioneel model? Het is een begrip dat regelmatig voor verwarring zorgt omdat het begrip professioneel twee betekenissen heeft.

Is poseren je broodwinning?

Professioneel kan betekenen dat het iemands broodwinning is. Dus dat hij of zij het volledig beroepsmatig doet. Professioneel kan ook betekenen, dat iemand werk van zeer hoge kwaliteit levert. En het kan bij een bepaalde persoon natuurlijk allebei waar zijn.

Zwart werken is haast niet mogelijk meer

Vroeger was poseerwerk bij uitstek het terrein van het zwartwerken. Maar sinds de fiscus bij een aantal academies daar een stokje voor gestoken heeft, is het steeds normaler dat er een burgerservicenummer (oude sofinummer) overlegd moet worden. Dit invullen moet dan zonder het overleggen van een identiteitsbewijs.

Je kunt alles invullen

Dat maakt het natuurlijk direct zinloos omdat je echt alles in kunt vullen. Het mobiele nummer van je lievelingstante als burgerservicenummer werkt meestal ook prima. Maar stel dat je je wel netjes aan de regels houdt, dan wordt het modelwerk voor een aantal modellen een soort broodwinning. En deze modellen noemen zich dan ook professioneel model.

ZZP'er of eenmanszaak

Er zijn ook modellen die deze hele papierwinkel uit de weg gaan door zich als ZZP'er of eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat lost alle problemen met burgerservicenummers en dergelijke in één klap op elegante wijze op. Overigens geeft dit soms weer rare reacties van administraties van academies die een dergelijke aanpak niet gewend zijn. Maar als men je eenmaal kent geeft ook dat geen problemen. En anders moet je het even uitleggen en dan komt het ook wel goed.


Niet alle modellen zijn vrouw

Veel klassieke tekenopleidingen geven wel de voorkeur aan mannen omdat bij deze de anatomie vaak wat duidelijker is dan bij vrouwen. En het is natuurlijk ook altijd nodig om een mannelijk lichaam te leren tekenen.

Een kleine groep zorgt voor een slechte naam

Maar door de agressieve manier van werving van een kleine groep mannelijke modellen kunnen vrouwelijk modellen soms nauwelijks meer aan bod komen. Maar het slaat ook op de mannen terug. Er zijn meerdere tekenclubs die geen mannelijke modellen meer willen.  Dit gedrag van die kleine groep is natuurlijk helemaal niet professioneel, verre van dat.

Het risico van inschrijfsystemen

Sommige academies werken met een open inschrijfsysteem zonder duidelijke limiet waarbij modellen zichzelf in kunnen schrijven. Er zijn gevallen bekend waarbij een mannelijk model zich 9 weken achter elkaar had ingeschreven. Daarna bleven de cursisten weg. De mensen die modellen moeten regelen hebben echt een zwaar vak waarbij men het maar al te vaak verkeerd doet in de ogen van anderen.

Tarieven

Academies hebben vaak vaste tarieven waar niet van afgeweken kan worden. Privé-tekenclubs zijn meestal een stuk flexibeler en daar is in overleg vaak nog wel wat meer mogelijk. Vooral bij meer ervaren modellen zijn salarissen goed onderhandelbaar.

Sommige kunstmodellen kunnen er van leven

Er zijn kunstmodellen die van het modellenwerk kunnen leven. Die hebben dan minimaal 10 sessies per week nodig, liefst meer, omdat de zomermaanden altijd erg rustig zijn qua opdrachten. In de winter, als het druk is, moet je dan wel sparen voor de zomer. Maar zelfs bij goed budgetteren, zal het nog niet meevallen om op jaarbasis aan het minimumloon te komen. Het werk van kunstmodel is leuk en veelzijdig. Je ontmoet veel leuke mensen. Maar rijk zul je er zeker niet van worden. Meer dan een hobby zit er voor de meesten gewoon niet in.

Kunstmodel zou je eigenlijk nog het beste als een soort roeping kunnen zien.