woensdag 16 januari 2019

Dynamisch modeltekenen

Dynamisch modeltekenen


Wat is dynamisch modeltekenen?

Dynamisch modeltekenen is modeltekenen met een zeer actieve vorm van poseren. Hierbij worden standen gebruikt van 10 seconden tot maximaal 1 minuut. Daarbij worden vaak standen gebruikt die een bepaalde actieve handeling uitbeelden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan activiteiten uit de sport, dans, ballet en bepaalde beroepen. Het gaat dus zeer zeker niet om een model zittend op een stoel. Bij voorkeur met de handen op de knietjes. Wat de klassieke houding van een beginnend en passief model genoemd mag worden. Nee, dynamisch modeltekenen is wel iets meer.

Zeer vermoeiend voor iedereen

Als model heb je natuurlijk steeds een paar seconden nodig om een andere stand aan te nemen. Meestal wordt er een serie van een stuk of 25 poses in een kwartiertje gedaan. Dan wordt er even gepauzeerd. Dat is dan ook hard nodig om iedereen , model én tekenaars, weer even op adem te laten komen. Want dan merk je pas hoe inspannend tekenen naar model in de praktijk zal zijn.


dynamisch modeltekenen


Wat is een geschikt model

Dynamische poseren vraagt nogal wat van de poseercapaciteiten van het model. Immers, het model moet in een paar seconden naar een nieuwe houding kunnen gaan. Deze houding moet direct vanaf de eerste seconde stabiel zijn. Het model moet deze pose direct vasthouden. Er is geen tijd om eerst een rustig naar het juiste steunpunt, je evenwicht en dergelijke te moeten gaan zoeken. Want dan is de tijd al weer om.

Veel standen kennen is van belang

Het model dient uiteraard over een grote collectie standen te beschikken. En moet daar ook praktische ervaring mee te hebben. Het model moet namelijk blindelings de effecten kennen die bij een bepaalde stand horen. Even "zoeken" om een houding perfect neer te zetten is er in ieder geval niet bij. Voor een beginnend of ongeschoold model zal dit snel te veel gevraagd zijn. Ook dient het model redelijk lenig en snel te zijn. Dat een goed gevoel voor evenwicht belangrijk is mag duidelijk zijn.

Er zijn maar weinig modellen die het doen

Het aantal modellen dat actief aan de weg timmert met deze aanpak is door de vrij hoge eisen niet groot. En dat is jammer want de belangstelling voor dynamisch modeltekenen is groot en kennis van deze veeleisende techniek is van belang als je als model een voorsprong op je collegamodellen wilt nemen.

Meer informatie over dynamisch modeltekenen is [hier] te vinden.