woensdag 16 januari 2019

foto's bij poseeropdrachten

foto's bij poseeropdrachten


Een foto maken om een schilderij af te maken? 

Bij poseersessies waar bijvoorbeeld een schilderij of een boetseerwerk wordt gemaakt kan het wel eens voorkomen dat cursisten hun werk niet klaar gekregen hebben.

Een foto is niet 100% onschuldig

In dat geval komt er nog wel eens een vraag of er een foto gemaakt mag worden. Nu heeft een foto natuurlijk altijd enig risico. Er is altijd een kans aanwezig dat een foto bijvoorbeeld op internet rond gaat zwerven en bij een ongeklede sessie is dat natuurlijk niet leuk.

Sommige docenten accepteren geen foto's

Sommige docenten springen hier al in. Zo zijn er docenten die op dit punt een verantwoordelijkheid voelen en op voorhand al verbieden om ook maar één foto te nemen. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij cursisten die met een mobiel stonden te fotograferen uit de cursus werden verwijderd.

Betaling voor foto's

En er is nog een variant waarbij het model voor de foto’s wordt betaald. Ook hier zijn docenten die daar regels voor hebben.

Het andere uiterste komt ook voor

Er zijn gevallen bekend waarbij een model zichzelf op een fotoexpositie tegenkwam, ongekleed poserend. De foto was van enige afstand gemaakt en bleek uiteindelijk vanaf een ladder door een hoger raampje van buitenaf gemaakt te zijn. Alleen de docent was ervan op de hoogte en vond dat, evenals de fotograaf, eigenlijk heel normaal.
Het model was immers al aan het poseren? Dus waarom kon die foto dan niet? Het was een vrij vruchteloze discussie waarbij de foto uiteindelijk verwijderd is. Maar nog steeds onder protest van de fotograaf die echt niet begreep dat dit soort voyeurisme te ver gaat.

En plotseling sta je in de krant

Een ander geval was het model dat zichzelf in een regionaal dagblad tegenkwam, eveneens ongekleed poserend. De krant vond het heel normaal, onder het motto “moet je daar maar niet gaan zitten” en verder moest het model maar zien. Als ze er problemen mee had dan moest ze maar naar de rechter stappen. Uiteraard kent de krant de kosten die daar aan zitten en de mogelijke opbrengst, dus ze wisten heel goed dat dat niet zou gaan gebeuren.

Maak altijd afspraken over fotograferen

Hieruit blijkt wel dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat er niet gefotografeerd wordt. Maak er als model dus altijd afspraken over als je het gevoel hebt dat het speelt en wil je het absoluut niet hebben deel het dan mee aan de docent.