woensdag 16 januari 2019

Kunstmodel, een vak voor iedereen?

Kunstmodel, een vak voor iedereen? 


Poseren is eenvoudig, toch?

Veel mensen kijken er erg simpel tegenaan. Je noemt jezelf model, gaat ergens rustig op een stoel zitten of neemt een houding aan en laat je fotograferen of tekenen. En daar krijg je veel geld voor.

Kunstmodel, een vak voor iedereen?

Goed poseren is een vak

Vergeet het maar. Goed poseren is gewoon een vak dat je moet leren en waar je ervaring in moet hebben om het goed te kunnen. Niet alleen moet je over zeer veel standen beschikken voor zowel korte als lange perioden maar je moet er ook moeiteloos in kunnen glijden.  Je moet er gewoon wat feeling voor hebben en eerlijk is eerlijk, niet iedereen blijkt die feeling te hebben.

Je moet een gevoel voor poseren ontwikkelen

Je moet gevoel ontwikkelen voor de groep. Verwacht men moeilijke of juist gecompliceerde standen? Moeten er recht-toe-recht-aan standen worden gebruikt of juist standen met veel verkortingen en contraposten?
Allemaal dingen die je leert door het veel te doen, maar het vraagt echt wel wat ervaring voordat je jezelf een ervaren model mag noemen.

Zorg dat je er plezier in hebt

Belangrijk is dat je het leuk vindt om te doen. Een model dat het uitsluitend om het beetje geld te doen is valt door de mand. Het lukt gewoon niet om een betrokken, krachtige stand neer te zetten als je daar persoonlijk niet helemaal achter staat. Jezelf motiveren voor iets wat je eigenlijk niet leuk vindt is heel moeilijk. Ook als je er geld voor ontvangt want dat speelt dan echt zo'n belangrijke rol niet.

Wil je snel rijk worden?

Dan is kunstmodel beslist het verkeerde vak. In de fotografie verdient misschien 1 op de 10000 modellen er haar brood mee. In de kunstmodellen is dat wel beter omdat daar altijd voor poseerwerk wordt betaald maar de uurtarieven zijn zodanig dat je daar ook beslist niet rijk van gaat worden. Het is niet alleen de tijd dat je poseert maar ook de reistijd die je kwijtbent. Dat temeer omdat je altijd op tijd moet zijn. En dus ook vaak een trein eerder moet nemen. Zeker 's avonds rijden bussen minimaal om het half uur. In mijn eigen ervaring was ik met het OV soms 2 uur heen en 2 uur terug onderweg door de slechte aansluitingen. Met op tijd komen en even kijken ben je 3 uur kwijt voor een standaard poseersessie. Maar in totaal ben je 2 + 3 + 2 = 7 uur onderweg. Bij een standaardtarief van 40 euro kom je aan iets minder dan 6 euro per uur bruto want je reiskosten gaan er nog vanaf...

Kunstmodel moet je als een soort roeping zien

Model zijn moet in je zitten. Je moet het leuk vinden om in het middelpunt te staan en bekeken te worden. Je moet een enorm zelfvertrouwen hebben en alle domme commentaren langs je huid af laten glijden. Je moet het als een soort roeping zien om iets bij te dragen aan de kunstwereld. Je moet het als een roeping zien om mensen te inspireren.

Voldoe je daaraan dan kun je als model een hoop plezier hebben en heel veel uiteenlopende, vaak niet-alledaagse mensen ontmoeten.