woensdag 16 januari 2019

Het model is de baas

Het model is de baas


Dat klinkt nogal dreigend

Dat is geen halve bewering, zult u wel denken als u deze kop leest. Maar de meeste docenten zullen het wel degelijk bevestigen: Het model is de baas bij een tekensessie. Het model bepaalt namelijk wat er wel en niet goed mogelijk is. Zoals welke standen wel kunnen voor een bepaalde periode. En natuurlijk welke zeker niet. Want elk model heeft uiteraard grenzen qua uithoudingsvermogen voor bepaalde poses.

Een past een houding aan aan de beschikbare tijd

Als de sfeer goed is en je kennelijk erg insprirerend poseert dan vliegt de tijd. Dat kan tot gevolg hebben dat de geplande eindtijd fors wordt overschreden. Maar als model moet je wel veel langer in een bepaalde houding blijven dan dat oorspronkelijk de bedoeling was. En bij een forse overschrijding kan een pose wel eens te zwaar gaan worden, met alle negatieve gevolgen van dien. Het aantal modellen dat flauwgevallen is tijdens een sessie is best wel groot. Je hoort het nog wel eens.

Het model is de baas

Het probleem bij meerdere afspraken

Maar er zit nog een ander aspect aan dat negeren van de tijd en het uitlopen van de sessie. Soms kan het inderdaad probleemloos.  Maar vooral profmodellen moeten vaak weer door naar een volgende sessie. Een goed model heeft vaak twee of zelfs drie sessies per dag. Kap dan als model de zaak echt af op de afgesproken tijd. Zeker als je uitlegt waarom je dat doet dan zal niemand daar een punt van maken. Kortom, stel daar een grens want anders sta je er over een half uur nog.  Maar je bus, trein of parkeermeter wacht niet.

Afspraak is afspraak, ook bij tijden

Let ook op bij pauzes. Soms moet het model erop letten, soms doet de docent of een daarvoor aangewezen cursist dat. Of niemand doet het. Dat gebeurt ook. Maar je neemt vaak een houding aan voor een bepaalde tijd. Een ingewikkelde houding die voor drie minuten bedoeld is kan voor vijf minuten echt niet haalbaar meer zijn. Sta er daarom op dat men zich echt aan de afgesproken tijden houdt.

Denk eens na over een wekker

Er zijn modellen die hun eigen manier hebben om dit duidelijk te maken en die nemen een levensgrote wekker mee die luid en duidelijk aangeeft wanneer de tijd verstreken is. Als je er moeite mee hebt om dit soort dingen aan te geven dan is zo’n wekker helemaal zo gek nog niet. Denk er maar eens over.