woensdag 16 januari 2019

Professioneel model of niet?

Professioneel model of niet?


Wat is professioneel?

Een term die meestal veel discussie oproept in de modellenwereld oproept, is professioneel. In feite is een professioneel model een model dat haar of zijn beroep van het poseerwerk gemaakt heeft. Anders gezegd, een model dat van het modelwerk kan leven.

Professioneel model of niet

Professioneel kan ook slaan op kwaliteitswerk

In de praktijk komen we de term ook tegen voor modellen die gewoon een goede kwaliteit leveren. Zonder verder van het modelwerk te moeten leven. Deze modellen hebben gewoon een andere inkomstenbron en doen het modelwerk er bij als hobby. En waarom niet?

Het hangt dus een beetje van de context af hoe het begrip professioneel gelezen moet worden. Het is en blijft een begrip met meerdere betekenissen.

We kennen de discussie ook in de fotografie

Overigens komen we hetzelfde tegen bij fotografen. Ook daar zijn fotografen met studio, goede opleiding en een eigen bedrijf en de amateur met een relatief simpele uitrusting. Ook daar is niet op voorhand te zeggen wie nu de beste modellenfotograaf is. Natuurlijk zal de profesional het winnen op het gebied van de techniek. Maar of dat qua creativiteit, out-of-the-box denken en vergelijkbare eigenschappen zo is is nog maar de vraag.

Niet echt professioneel gedrag

En dan is er nog de grote groep die zich professioneel model noemt en dan een wazige selfie op internet zet. Dit soort modellen valt meestal wel heel snel door de mand. Vaak is plaatsing van een advertentie of een foto niet meer dan een weddenschap. Deze fakers, zoals ze genoemd worden, kunnen knap irritant zijn.