woensdag 16 januari 2019

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid


Het belang van betrouwbaarheid in een kleine wereld

Een zeer belangrijke goede eigenschap voor elk model is de betrouwbaarheid. De wereld van het modeltekenen, -schilderen en -fotograferen is een klein wereldje. Een wereld waarin iedereen iedereen kent. Dat is handig voor mond tot mond reclame voor wie zijn of haar werk goed doet. Maat het betekent ook dat niet alleen een goede maar vooral ook een slechte naam heel snel gemaakt is.

Hoe ervaren mensen jouw betrouwbaarheid?

Betrouwbaarheid

In het algemeen ervaren mensen een vorm van betrouwbaarheid als je je houdt aan afspraken en toezeggingen. Maar daar vallen ook een aantal gedragingen onder die nergens zijn vastgelegd maar die iedereen zo ervaart. Voorbeelden zijn "op tijd komen" en "Post en e-mail beantwoorden". Kom je veel te laat en vergeet je de post en de e-mail? Je betrouwbaarheid zal door heel veel mensen al als slecht worden ervaren ondanks het feit dat ze je nog nooit ontmoet hebben. Laten we er dus nog even naar kijken.


Beantwoord je post en email

Tot de grootste klachten die modellen en fotografen over en weer over elkaar hebben behoort wel het niet antwoorden op email. Uit ervaring als model weet ik dat de kans dat een fotograaf terugkomt op jouw reactie op zijn advertentie vrij klein is. Ga er niet van uit dat je altijd antwoord gaat krijgen want dat gaat niet gebeuren. Je zult dan ongetwijfeld een gevoel van teleurstelling over deze fotograaf hebben. Dus logisch dat dit bij die fotograarf (of kunstenaar of modellenregelaar natuurlijk, daar geldt hetzelfde) net zo overkomt als jij niet reageert op hun briefje. Zet een standaardantwoord klaar waarin je hen bedankt voor de interesse en waarin je aangeeft dat jouw interesses op een ander gebied leggen. Kopieren en verzenden van een dergelijke standaardmail kost je 15 seconden en je goede naam blijft bewaard.

Stop nooit plotseling met de communicatie

Of plotseling stoppen en nooit meer iets van je laten horen. Dat komt ook veel voor. Ook hier weer uit de ervaring als fotomodel: Je hebt een tijdlang contact over en weer en je wilt tot een concrete afspraak komen. Maar dat gebeurt niet. Die wordt eerst steeds maar doorgeschoven en plotseling hoor je niets meer. Je vragen worden niet beantwoord en de tegenpartij lijkt wel in het niets verdwenen te zijn. Inderdaad, ook dat komt voor en wellicht vaker dan je denkt.


Wees vooral op tijd op je afspraken.

Op tijd zijn wordt door iedereen als prettig ervaren. Dus wees op tijd. En bel zo min mogelijk de afspraak af. Doe dat alleen bij een echt aantoonbare noodzaak. Over het domweg niet op komen dagen bij een fotoshoot of een poseersessie voor beelden kunst zullen we het maar niet hebben. Een professioneel model of een model dat dat wil worden doet zulke dingen gewoon niet. Punt.