woensdag 16 januari 2019

Respect over en weer

Respect over en weer


Respect voor andere mensen

Heb altijd respect voor de mensen waarmee je samenwerkt. Zonder die mensen ben jij zelf namelijk ook nergens. En de houding die je zelf uitstraalt is meestal ook de houding die je terug krijgt. Denk er altijd eens over na hoe jezelf behandeld zou willen worden als je in de schoenen van de andere partij zou staan en ga dan nog eens naar je eigen gedrag kijken. Komt dat overeen? Des te beter. Maar zo niet dan is het misschien toch goed om nog eens even naar je eigen gedrag te gaan kijken. want het gaat natuurlijk ook over een weer. Hoe zal iemand op jou reageren die jij als oud vuil behandelt?

Vormen van respect

Want waar of niet, respect wil je als model zelf ook ontvangen. Betoon dan ook respect aan de fotograaf of de cursisten van een tekencursus als je voor beeldende kunst poseert. En dan gaat het ook niet alleen om de personen. Heb ook respect voor de tijd van de mensen. Kom op tijd. En kom je door onvoorziene omstandigheden te laat, laat dat dan altijd direct even weten.

Respect over en weer

Let ook op je houdingen bij ongekleed model. Besef dat je geen auditie doet als pornoactrice en hou daar bij je houdingen rekening mee. De meeste cursisten voelen zich ongemakkelijk bij een al te expliciete vertoning van je edele delen.

Wat echt niet kan is een Mp3-speler. Het geeft aan dat je interesses duidelijk ergens anders liggen dan bij het poseren. Dat komt slecht over en heeft beslist effect op het aantal vervolgafspraken dat je gaat krijgen.

Een ander punt is de mobiel. Nooit “even kijken” wie er een SMS heeft gestuurd, om over opnemen en gaan zitten bellen helemaal maar te zwijgen. Zet hem uit en leg hem weg zolang je poseert. Iedereen is wel een paar uur misbaar.

Ga ook niet constant op je horloge of een wandklok zitten kijken. Hij gaat er niet sneller door en het geeft een ongeïnteresseerde indruk. Doe trouwens bij voorkeur geen horloge om. Ook niet teveel sieraden tenzij om een bepaald effect te bereiken.

Tot slot van dit lijstje iets wat kennelijk ook niet altijd vanzelf spreekt, namelijk kauwgum of andere snoeperij. Een herkauwend model kan echt niet. Het komt zeer respectloos over naar docent en cursisten.


Je hebt zelf ook rechten

Sta nooit toe dat er iemand aan je zit en je mag ook een bepaalde fysieke afstand verwachten. Zeker bij ongekleed model hoef je niet te accepteren dat cursisten ongeveer tot op het podiumpje komen om `details goed te bekijken`. Wijs een dergelijk figuur éénmaal goed zijn plaats en de sociale controle binnen de groep cursisten doet de rest wel.

Natuurlijk heb je als model het volste recht om met het nodige respect behandeld te worden. Net als ieder ander. Ervaar je de situatie of de behandeling als onprettig? Zeg er gewoon iets van. Vaak heeft de tegenpartij het niet eens in de gaten. En doorwerken als model terwijl je je ergert aan de behandeling gaat echt niet werken. Dus kom in actie als je iemands houding als negatief naar jou toe ervaart

Blijf positief

De beste manier om respect te tonen voor degenen die met je samenwerken is om je onder alle omstandigheden positief te gedragen. Het blijft een waarheid als een koe: Behandel mensen zoals je zelf behandeld zou willen worden.